Onze praktijkverpleegkundigen zijn HBO-opgeleide krachten met een eigen spreekuur.
Annemarie Balt en Berber Dijkstra voeren de werkzaamheden van de POH-S uit. In samenspraak met patiënten streven zij d.m.v. geregelde controles naar een goede instelling van bepaalde aandoeningen zoals: Diabetes Mellitus(suikerziekte), hoge bloeddruk, astma/COPD(luchtwegaandoeningen). Tevens is het mogelijk een risicoprofiel te laten maken op hart- en vaatziektes. U kunt via de assistente een afspraak maken.
In de praktijk is Aaltje Rijpma werkzaam als POH-GGZ. Een verwijzing gaat via de huisarts of na overleg via de assistente. De zorg van de POH-GGZ valt net als de huisartsenzorg onder de vergoeding van de basisverzekering.
Met welke zorgvragen kunt u zoal terecht bij de bij de POH-GGZ: De POH-GGZ biedt vraagverheldering, diagnostiek, kortdurende behandeling of (langerdurend) ondersteuning en begeleiding. Je kunt met diverse klachten bij de POH–GGZ terecht, zoals somberheidsklachten of depressies, stress-gerelateerde klachten, opvoedkundige – of relationele problemen, angstklachten, sociale problemen, rouwverwerking, behandeling van overspannenheid of burn-out of andere problemen waar je zelf niet uit kunt komen. Ook vragen, begeleiding of doorverwijzing voor (vermoeden op) AD(H)D of ASS (autisme) kan via de POH-GGZ. Indien de zorgvraag meer behandeling behoeft of als er een wens is tot doorverwijzing, dan kan de POH-GGZ na overleg met de huisarts en in samenspraak met de hulpvrager zorgen voor een passende verwijzing of samenwerking.
E-Health via Therapieland
De POH GGZ maakt indien gewenst en passend gebruik van ondersteunende modules van E-Health (digitale programma’s voor zelfzorg en behandeling). Dit wordt aangeboden via een beveiligde omgeving van Therapieland en is een aanvulling op de gesprekken. Er zijn geen kosten verbonden aan E-health.
Voordelen van Therapieland kunnen zijn:
- Zelfmanagement van de patiënt wordt gestimuleerd doordat patiënten in eigen tempo en op een zelfgekozen tijdstip aan hun klachten kunnen werken.
- Efficiëntere behandeling, doordat de patiënt thuis met extra informatie, oefeningen en heldere psycho-educatie aan de slag kan, kan er tijdens de face to face behandelingen meer tijd worden besteed aan andere zaken.
- Beter inzicht in het functioneren van de patiënt in het dagelijks leven d.m.v. monitoring en tussentijdse communicatie.
- Omgevingsgerichte aanpak, het platform biedt de mogelijkheid om de sociale omgeving van de patiënt te betrekken bij de behandeling. De sociale omgeving krijgt in het programma tips hoe om te gaan met de klachten van de patiënt, wat duurzaam herstel bevorderd.
Voor wie? In principe ziet de POH-GGZ volwassenen. In overleg met de huisarts kan de POH-GGZ ook jeugdigen tussen 16-18 jaar begeleiden of helpen zoeken naar een passende verwijzing. Voor deze leeftijdscategorie zijn er ook diverse modules beschikbaar binnen Therapieland. Bij twijfel is het altijd mogelijk om een telefonisch overleg in te plannen.